Ansvar

   
Enligt vår mening ligger ansvaret för produkterna från början till slut på tillverkarna av produkterna, i detta fall på oss.
För oss på Wølmark är det viktigt att bygga en försörjningskedja där vår produkt inte skadar miljön ekologiskt eller sociokulturellt vid någon punkt i dess livscykel. Vi känner att entreprenörskap är betydelsefullt och meningsfullt när vi kan producera värde för de olika områdena i vår produkts försörjningskedja.

På den här sidan har vi öppnat upp hur vi bär vårt ansvar och hur värdet vi producerar kan ses konkret i vår verksamhet. Om du vill fördjupa dig i något av dessa ämnen, Berätta för mig för oss. Vi hjälper gärna till.
  
    

alpakan villasta valmistettujen vaatteiden vastuullinen suunnittelu   

PRODUKTIONSANSVAR

Våra produkter är designade i Finland och många av produkterna tillverkas i Finland. Tröjor tillverkas i Litauen vid Garlita väveri. Familjeföretaget Garlita från Kaunas har erfarenhet av stickat sedan 70-talet. Produkterna är stickade med Stoll platta stickmaskiner, vilket möjliggör formlös stickning och därmed nästan inget slöseri i produktionen.. Designern Elsa Hietanen från klädbranschen har stått för designen av tröjorna. Vi undersöker möjligheten att ta tröjatillverkning till Finland.

Tillbehör som mössor, kragar och halsdukar samt vantar tillverkas i Finland. Nevil Oy och Agtuvi Oy är partner med oss ​​inom produkttillverkning och design. Vi implementerar designen tillsammans med fabrikerna och i framtiden kommer vi även att samarbeta med andra kläddesigners.

Vi får även tvättmärken och logotyper att sätta på produkterna från Finland. Den nya läderetiketten som används på mössor kommer från Pinpops Oy. Tvättmärkena som läggs till produkterna levereras till oss av Tuotenauha Oy. Vi använder återvunnen polyester i tvättlappar.

   

alpakan villa lankakeriä rivissä
         

MATERIALANSVAR

Våra produkter använder 100 % alpackaull, vilket inspirerade vårt företag. Under hundratals år i Anderna har alpackorna utvecklat en päls som håller alpackan varm när natttemperaturen sjunker till 0°C. Alpaca klarar sig också bra i mycket kallare förhållanden. Under dagen, när temperaturen stiger, håller alpackaull djuret torrt och huden andas tack vare sin fiberstruktur. Du kan läsa mer om alpackaull här .

Alpakkaull har forskats på att vara en mer effektiv värmeisolator än merinoull och tack vare sin fiberstruktur är den mycket behaglig för huden. Eftersom materialet är naturligt lanolinfritt (orsakar ullallergi) är garnproduktionsprocessen mindre belastande för miljön. Det finns ingen grymhet involverad i spinningen (som merino- eller kashmirull) och det mesta av hela alpackapopulationen lever halvvilt i Anderna, där de är en naturlig del av ekosystemet.
Alpackan som djur förstör inte naturen runt den. I klövarna på får och getter finns klövar som de maler marken med, medan alpackor har mjuka s.k. töppös, som håller landet oförändrat. Dessutom, när alpackor betar, river de inte växter från marken med sina rötter, utan äter växten och lämnar rötterna kvar på marken.

Garnet som används för att tillverka våra produkter tillverkas i Peru, där produktionen och materialen uppfyller Fair Trade-, GOTS- och OEKO-Tex 100-certifikat, vilket stödjer kvaliteten och ansvaret för vår verksamhet och våra produkter.⁠ För närvarande är det garn som används i produkterna. köps från en Michell Group-leverantör.
  
vastuullisia, kierrätettyä ja kestäviä pakkausmateriaaleja

  

NATURARVSSTIFTELSEN

Naturarvsstiftelsen skyddar den finska naturen, främst hotade skogar. Stiftelsen förvärvar naturområden för sitt ägande och garanterar dem ett permanent bevarande enligt naturvårdslagen.

Vi vill göra produkter som kan avnjutas i skogen. Därför vill vi också se till att vi har tillräckligt med skog att njuta av. Vi kommer att donera €5 från varje tröja vi säljer till skyddet av Finlands urskogar. Mängden som erhålls från en skjorta möjliggör skydd av en yta på 10 m².⁠

Naturskogar har betydelser på flera nivåer för människor, särskilt finländare, vars rötter fortfarande finns i den riktiga skogen. I en fritt växande skog kan alla på sitt sätt fortsätta den urgamla traditionen med skogsvandrare, till exempel genom att vandra, plocka bär eller plocka svamp (observera reglerna för skyddsområdet).

Läs mer om stiftelsen från sidorna .

ANSVAR I FRAMTIDEN

Vi erkänner ärligt att vi har utrymme för förbättringar hela tiden på många områden. Vi utvecklar ständigt alla ansvarsområden. Vi letar aktivt efter bättre material och implementeringar så att vi kan lämna minsta möjliga koldioxidavtryck i världen. 

Om du vet att du eller någon du känner kan hitta en bättre lösning. Vi är alltid redo att lyssna på förslag. Du kan enkelt kontakta oss från kontaktsidan .