Alpaca ull

alpakka Andien vuoristossa, luonnollisessa ympäristössään

  

VARFÖR ALPACA ULL?

Alpackan levde ursprungligen i de höga bergen i Anderna i Sydamerika i Peru, Chile och Bolivia. Inkafolket domesticerade djuret för tusentals år sedan på grund av alpackaullens egenskaper. Idag finns det cirka 5 miljoner alpackor världen över, varav 90% bor i Peru, som också är världens största producent av alpackaull. Ull har många egenskaper som gör det till ett exceptionellt material. På grund av det fina arvet, unikheten och egenskaperna använder vi alpackaull. Låt oss gå igenom egenskaperna hos detta fina djurs ull lite mer i detalj.

Alpackaulls egenskaper i ett nötskal

  • Kroppstemperaturreglerande material
  • Fukthantering
  • Antibakteriellt material
  • Allergifritt material
  • Miljövänlig
  • Djurvänligt
  • Värmebeständig
  • Alpakkaull är också ett lätt och mjukt material

 

Alpakkaull reglerar kroppstemperaturen

Alpakkaull reglerar effektivt kroppstemperaturen. En tröja håller dig till exempel sval när det är varmt – och varmt när det är kallt. Ull innehåller mikroskopiska luftfickor som gör den överlägsen att reglera värmen.

 

Alpakkaull har fuktighetsbevarande egenskaper

Alpakkaull absorberar minst mängd fukt jämfört med annan ull, och tack vare sin fiberstruktur kan den även effektivt avdunsta fukt från huden. Tack vare sin fiberstruktur fungerar den även som en effektiv värmeisolator även om den blir blöt.

 

Alpaca Villa är djurvänlig

Alpackor är milda, intelligenta och nyfikna, och trots att de är domesticerade lever de halvvilda och betar i Anderna. Alpackor klipps en gång om året på våren så de har gott om tid att odla tillbaka ull till vintern. Alpackor fäller inte naturligt sin ull och ullinsamlingen är viktig för djurens hälsa och komfort.

Alpackan är ett välrespekterat djur i peruansk kultur, och till skillnad från många andra djur finns det inga grymma metoder i insamlingen av alpackaull.

 

Alpakkaull tål värme

Ull avvisar lågor mycket effektivt. Den antänds långsamt, har självsläckande egenskaper och avger lite värme. Till skillnad från syntetfibrer smälter det inte, utan förkolas. Observera att varken alpackaull eller våra ullprodukter är 100 % brandsäkra!

 

Alpakkaull är antibakteriell

Alpakkaull är naturligt antibakteriell, vilket innebär att ull antingen dödar bakterier helt eller avsevärt saktar ner deras tillväxt. Detta beror på att alpackaull tekniskt sett är hår med en keratinkärna inuti. Tack vare keratin har den antimikrobiella egenskaper som gör tröjor lätta att underhålla. Det är bäst att bara lufta tröjan istället för att tvätta den. Men om din egen produkt behöver tvättas, se vår Tvättråd för alpackaull här .

 

Alpakkaull är allergifri

Alpakkaull är också naturligt lanolinfri. Lanolin är fårullsfett som kan orsaka allergiska reaktioner. Garnet vi använder har GOTS, Fair Trade och Öko-tex 100 certifikat, vilket garanterar att inga kemikalier som är skadliga för människor eller natur har använts i tillverkningen av garnet.

 

Alpakkaull är lätt

Som redan nämnts tidigare innehåller ull mikroskopiska luftfickor, som möjliggör dess karakteristiska ljusstruktur. Baby Alpakka kvalitet i synnerhet är lätt och mjuk. Trots namnet kommer garnet egentligen inte från unga alpackor utan är en definition av en fiber av en viss tjocklek. Namnet har därför ingen hänvisning till unga alpackor, men även en gammal alpacka kan också producera babykvalitet. Även om den rullas flera gånger.

 

Alpakkaull är mjuk

Den naturligt mycket mjuka alpackaullen har två faktorer som påverkar dess mjukhet: tjockleken på det plockade håret, som mäts i mikron, och tjockleken på hårfjällen. Alpaca kan därför kännas strävare än till exempel merinoull, om mikronstorleken på ullen som används i produkten är lägre. Alpackan har ofta en mjukare känsla, även om ullen är grövre, eftersom dess fjäll är finare än annan ull av animaliskt ursprung.

 

Alpaca Villa är ansvarig

Våra produkttillverkare och partners främjar social hållbarhet i sina företag. Garntillverkaren Michell har tilldelats Fair Trade-märket som garanterar rättvisa löner och schyssta arbetsvillkor. De har också program som stöder peruansk utbildning och kultur.

 

Alpakan Villa är miljövänlig

Alpackor förbrukar väldigt lite av den omgivande naturen och själva alpackaullen lämnar ett mycket litet koldioxidavtryck. Alpackor har väldigt mjuka tassar som inte förstör betesmarken. Dessutom äter alpackor inte betesgräs med sina rötter, utan bara gröna skott, och lämnar efter sig en grön betesmark i framtiden.

Garnet vi använder är certifierat med Fair Trade, GOTS och Öko-tex certifikat och för varje Wølmark tröja doneras 5 € till skyddet av finska urskogar.

 

Alpakan Villa vs. Merinoull

Vill du veta hur alpackaull skiljer sig från merinoull? Vi har gjort en separat sida för skillnader. Informationen har sammanställts från olika studier, länkar till dessa finns längst ner på sidan. Gå till sidan Alpaca vs. Merino.

 

Äventyrares favoriter

Dessa är bra att börja med

HELLE - Alpaca lätt vandringsstrumpa
HELLE - Alpaca lätt vandringsstrumpa

HELLE - Alpaca lätt vandringsstrumpa

Normalpris €16,90 EUR
Normalpris Reapris €16,90 EUR

18 totalt recensioner

Snabbvy
SKUTSI – 100% alpackaull Sailor Beanie
SKUTSI – 100% alpackaull Sailor Beanie

SKUTSI – 100% alpackaull Sailor Beanie

Normalpris €69,90 EUR
Normalpris Reapris €69,90 EUR

26 totalt recensioner

Snabbvy
HERR – Krage i 100 % alpackaull
HERR – Krage i 100 % alpackaull

HERR – Krage i 100 % alpackaull

Normalpris €69,90 EUR
Normalpris Reapris €69,90 EUR

17 totalt recensioner

Snabbvy
NAAVA - 100% Alpacan Villa Pipo
NAAVA - 100% Alpacan Villa Pipo

NAAVA - 100% Alpacan Villa Pipo

Normalpris €69,90 EUR
Normalpris Reapris €69,90 EUR

5 totalt recensioner

Snabbvy