Alpakanvilla haastaa merinon: Miksi alpakanvilla on retkeilijän ykkösvalinta?
• Teemu Kissa / 0 Kommentare

Alpakanvilla haastaa merinon: Miksi alpakanvilla on retkeilijän ykkösvalinta?


Merinovillaa kutsutaan usein luonnon omaksi superkuiduksi, mutta harva tietää, että alpakanvillan ominaisuudet peittoavat merinon mennen tullen.

Vaeltaisitko yhteensä 300 km kolmella sukkaparilla? Kesällä 2023 alpakanvillatuotteita valmistavan Wølmark Finlandin toinen perustaja Teemu Pinomäki varustautui kuukauden mittaiseen matkaan kolmella parilla alpakanvillasukkia – eikä saanut yksiäkään rikki. Yhteensä 300 km kymmenessä eri kansallispuistossa vaeltanut Pinomäki tarjosi konkreettisen esimerkin alpakanvillan kestävyydestä vaativassakin käytössä. 

”Koska olemme itsekin intohimoisia retkeilijöitä, testaamme henkilökohtaisesti tuotteitamme erilaisissa olosuhteissa. Näin pystymme arvioimaan vaatteiden toimivuutta ja sitä, täytyykö niitä vielä parannella”, yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustaja Petteri Kiuru kertoo.

Tamperelaisen, erityisesti retkeilykäyttöön vaatteita valmistavan Wølmark Finlandin tuotevalikoimaan kuuluu niin villapaitoja ja pipoja kuin kaulureita ja lapasiakin. Kiurulla riittää esimerkkejä alpakanvillan toimivuudesta vaativissakin olosuhteissa.

”Kerran olin koiran kanssa lenkillä, kun aivan järjetön rankkasade yllätti meidät. Päälläni oli alpakanvillahuppari, joka kastui läpimäräksi. Silti vaate ei tuntunut hytisyttävän kylmältä ja märältä, vain hieman viileältä, ja se kuivui kotona alle puolessa vuorokaudessa”, Kiuru kertoo.

Alpakanvilla vs. merinovilla

Mikä sitten tekee alpakanvillasta niin ylivoimaisen merinovillaan verrattuna? Kiurun mukaan merkittävin ero löytyy alpakanvillakuidun ontosta rakenteesta.

“Sekä merinovillan että alpakanvillan kuidut sisältävät mikroskooppisia ilmataskuja. Alpakanvillassa niitä on kuitenkin niin paljon, että kuiduista tulee paikoitellen onttoja – tämä antaa materiaalille huomattavasti paremman lämmöneristys- ja kosteudensiirtokyvyn sekä tekee siitä kevyemmän”, Kiuru selittää.

“Lisäksi alpakanvillakuidun pinta on paljon tasaisempi verrattuna merinovillan kuituihin. Villakuitu kasvaa aina niin sanotusti suomuina, ja ylöspäin töröttävät suomun päät aiheuttavat normaalia villan kutinaa. Alpakanvillassa suomuja on kuitenkin vähemmän, ja ne ovat tasaisempia ja pehmeämpiä, joten ne tuntuvat ihoa vasten miellyttäviltä. Tasaisten suomujen  johdosta alpakanvilla sitoo itseensä vähemmän kosteutta ja sen antibakteerisuuskin on korkeampi, sillä bakteerien on vaikeampi tarttua suomuihin.”

Kiuru muistuttaa, että alpakanvilla ei aiheuta myöskään villa-allergiaa, sillä toisin kuin lampaat, alpakat eivät eritä allergiaa aiheuttavaa lanoliinirasvaa. Lanoliinin saa toki pestyä villasta pois, mutta tämä tekee villasta karheamman tuntuisen. 

”Kuluttajan voi olla todella vaikea saada varmuutta merinovillan laadusta, sillä heikkolaatuisellekin villalle voidaan saada pehmeä ihotuntuma teollisilla menetelmillä. Usein tämä kuitenkin heikentää villan ominaisuuksia, kuten yleistä kestävyyttä, hengittävyyttä sekä lämmöneristys- ja kosteudensiirtokykyä.”

Puolivillinä laiduntava alpakka on Perussa myös osa luonnollista ekosysteemiä: alpakka ei syö lainkaan kasvien juuria, jolloin maaperä uusiutuu nopeammin. Alpakat myös syövät huomattavasti vähemmän kuin muut märehtijät, ja aiheuttavat tämän johdosta pienemmän hiilijalanjäljen metaanipäästöjen muodossa.

Samoilla sukilla vuoden ympäri

Idea alpakanvillaisista retkeilyvaatteista sai alkunsa Pinomäen Perun matkalla vuonna 2019. Suomeen palatessa yhtiökumppaniksi löytyi vanha opiskelukaveri Kiuru, ja firma laitettiin pystyyn koronan keskellä 2020. Tällä hetkellä yritys valmistaa noin puolet tuotannostaan Liettuassa ja puolet Tampereella.

”Minulla ei ollut ennestään mitään kokemusta vaatealasta tai ylipäätään alpakanvillasta, mutta halusin ehdottomasti lähteä mukaan. Vielä tänäkin päivänä jaksan ällistyä siitä, kuinka hyviä alpakanvillasta valmistetut vaatteet oikeasti ovat”, Kiuru kertoo.

Kiuru itse käyttää alpakanvillasukkia vuoden ympäri lähes päivittäin – ja pesee sukat korkeintaan kerran viikossa, sillä antibakteerinen materiaali hylkii hajuja niin, etteivät hajut ehdi tarttua kenkiin. Alpakanvillapaitoja hän pesee ainoastaan silloin, kun niissä on tahra.

”Kokemuksesta voin sanoa, että jos haluaa oikeasti monikäyttöisen vaatteen ympärivuotiseen käyttöön, niin alpakanvilla pystyy näihin vaatimuksiin kaikista parhaiten.”


0 Kommentare

Hinterlasse einen Kommentar

Tutustu näihin

Alpakanvillaa vaeltajalle